TERVETULOA KEITTIÖN PUOLELLE

perjantai 23. joulukuuta 2011

Kotijuusto.



3 litraa maitoa
1 litra piimää
5 kananmunaa
4 tl suolaa

Maito kiehautetaan. Munat, piimä ja suola vatkataan sekaisin ja seos hämmennetään maitoon. Seoksen annetaan seistä lämpimällä paikalla, kunnes juusto kokoontuu. Juusto nostetaan reikäkauhalla juustokehään, hera puserretaan pois ja juusto pannaan painon alle.
Juusto on valmista seuraavana päivänä, kun hera on valunut pois.
Juuston voi myös pakastaa ja paistaa uunissa sen jälkeen.

Käytän itse täysmaitoa juuston valmistamiseen. Piimän otan huoneenlämpöön happanemaan pari päivää aiemmin.
Voitelen kattilan pohjan voilla, ettei maito tarttuisi kiinni. Maidon kuumentaminen on työläin vaihe, vie aikaa. Induktioliedellä kuumensin maidon 3:lla. Muna-piimäseoksen lisäämisen jälkeen annoin seoksen kypsyä 2:lla kaikessa rauhassa.

Ohje löytyy myös kirjasta Keittotaito.
Täällä Hämeessä juusto kuuluu jokaiseen pitopöytään.

(Muutin ohjetta 22.12.2020 Kuralan kylänmäen ohjeen mukaan. Ohje oli TS:ssa)

2 kommenttia:

  1. Varsinais-Suomessa ilmeisesti myös tuollaista juustoa on jokaisessa pito- ja juhlapöydässä, ainakin kaikissa niissä juhlissa on ollut, mihin minua on viety. Tänä jouluna ostin kotijuustoa kaupasta, mutta kyllä tuota on ihan pakko joskus itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Paula. Minulla on puinen juustomuotti(juustokehä), ennen sitä käytin metallista jauhosiivilää. Sidoharsoa tarvii, että saa juuston kumottua pois muotista.
    Voi mausteitakin käyttää. Laitettiin joskus tyttären kanssa valkosipulia osaan juustosta. Pippurit on myös hyviä.

    VastaaPoista