TERVETULOA KEITTIÖN PUOLELLE

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Omenatosca.



Pohja:
100g voita
2 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoa
2 tl vaniljasokeria
2 omenaa
1 tl kanelia

Tosca:
50 g voita
3/4 dl sokeria
50 g mantelilastuja
1 rkl vehnäjauhoa
1rkl maitoa

Sulata voi, anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi  ja lisää seokseen kuivat aineet. Lisää lopuksi jäähtynyt voisula.
Levitä taikina irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 20-24 cm. Vuoraa vuoka leivinpaperilla.
Levitä taikinan päälle omenaviipaleet ja kaneli. Paista pohjaa noin 25 minuuttia 175 asteen lämmössä. Kun otat pohjan uunista nosta lämpöä 200 asteeseen.
Sulata voi kuorrutetta varten. Anna sokerin sulaa voin joukkoon. Lisää mantelilastut ja jauho sekä lopuksi maito. Sekoita hyvin. Levitä lämmin toscaseos pohjan päälle. Paista 200 asteen lämmössä 8-10 minuuttia.
Ohjeessa ei ole leivinjauhetta mutta lisäsin sitä pohjaan 1 teelusikallisen.

Löysin ohjeen TÄÄLTÄ.



maanantai 23. joulukuuta 2013

Daisyn pulla.


1 litra maitoa
2 palaa hiivaa
3 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl suolaa
300 g voita tai margariiniä
2 rkl jauhettua kardemummaa
vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja munat. Liuota hiiva maitoon.
Lisää jauhot vähitellen, koko ajan kädellä alustaen. Lisää rasva ja jatka alustamista. Lisää vielä jauhoa. Kun taikina alkaa irrota kädestä on jauhoa sopivasti. Jatka vielä alustamista jonkin aikaa. Lisää jauhoa tarvittaessa.
Peitä taikina-astia kannella tai leivinliinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa.
Kun taikina on kohonnut, leivo siitä pullia tai korvapuusteja, Anna pullien kohota ja voitele ne munalla ennen paistoa. Ripottele päälle raesokeria. Paistolämpötilat vaihtelevat uunin mukaan. Omassani käytän 225 asteen lämpöä.

Hyla-maito antaa pullaan hyvän värin; ruskettuvat uunissa nopeammin. (ei ollut kuvan taikinassa)
Kun teen litran taikinan, pulla onnistuu parhaiten. Jauhoa tulee laitettua juuri sopivasti; ei jaksa enempää sekoittaa, kuin mitä on tarpeen. Minulla ei ole yleiskonetta, joten alustan taikinan aina käsin. Taikinaan tulee "käden maku".



sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Suklaakuorrutus.


150g taloussuklaata ( Fazer )
100g voita

tai

200g taloussuklaata
1/2 dl öljyä

Kätevimmin valmistus sujuu mikroaaltouunissa. Suklaa ja rasva laitetaan sopivaan astiaan ja sulatetaan varovasti, välillä sekoittaen. Itse sulatan maks. 10 sekunnin jaksoissa. Olen joskus ollut huolettomampi ja saanut suklaan hiiltymään; taisi vähän savutakin.
Kuorrutus saa jäähtyä hetken ennen kakun päälle levitystä.
Useimmin olen käyttänyt tuota öljyn ja suklaan seosta. Toimii hyvin.


Suklainen taatelikakku.





250 g (1pkt) kivettömiä taateleita
2 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
100 g taloussuklaata
3 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa

Kuorrutus
100g taloussuklaata
70 g voita

Keitä taatelit veden ja sokerin kanssa hiljalleen tasaiseksi soseeksi .
Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi ja suklaa. Anna jäähtyä.
Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää jauho- leivnjauheseos ja kardemumma.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan, Paista 175.asteisen uunin alatasolla noin tunti.
Kumoa lautaselle ja anna jäähtyä
Sulata suklaa ja voi mikrossa varovasti, välillä sekoittaen.
Valuta hieman jäähtynyt kuorrutus kakun päälle.

Tämä ohje oli joulukuun Yhteishyvän ruokaliitteessä. Jätin pois alkoholin ja tein kuorrutuksen omalla ohjeellani.



lauantai 10. marraskuuta 2012

Stifado.


1 kg naudanpaistia
4 rkl oliiviöljyä
2-3 tl suolaa
1 kg pikkusipuleita (stifado- tai salottisipulia)
3-4 valkosipulin kynttä
2 dl vettä
0,5 dl viinietikkaa tai sitruunan mehua
3 dl punaviiniä
1 tlk tomaattimurskaa
2-3 murskattua laakerinlehteä
1-2 kanelitankoa

Leikkaa naudanpaisti kookkaiksi kuutioiksi. Kuori ja lohko sipulit.
Ruskista lihapalat paistinpannulla kuumassa öljyssä pienissä erissä. Mausta palat suolalla ruskistamisen jälkeen.
Lado lihapalat ja sipulit kerroksittain pataan.
Sekoita vesi, viinietikka, punaviini ja tomaattimurska keskenään. Kaada ainesten päälle pataan. Lisää mausteiksi murskattua laakerinlehteä ja kanelitanko.
Hauduta stifadoa kannen alla liedellä tai uunissa 175 asteessa 2-3 tuntia. Tarjoa perunoiden kanssa.

Ihastuin tähän ruokaan joskus kauan sitten Kreetalla. Ohje oli tänä syksynä paikallislehdessä ja innostuin kokeilemaan. En käyttänyt punaviiniä.
Valmistus oli helppoa ja ruoka onnistui hyvin. Kaipasin kuitenkin makeutta. Muissa ohjeissa sokeria olikin lisätty. http://www.kreikanystavat.fi/stifado.html
                      http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/26253-stifado
Tuossa kaksi linkkiä, joihin kannattaa tutustua.


sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kuningatarpiirakka.


Pohja:
100g voita tai 1 dl pullomargariinia
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoa
2 rkl kauraleseitä
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 purkki maustettua rahkaa, kuningatar
1 purkki kermaviiliä
1 muna
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl pakastemarjoja (mustikkaa ja vadelmia)
1 rkl perunajauhoa

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja jauhot, joihin leivnjauhe on sekoitettu. Samoin leseet.
Voitete piirakkavuoka ja jauhota korppujauholla tai kookoshiutaleilla.
Levitä taikina vuokan pohjalle.
Levitä rahka piirakkapohjalle.
Pyörittele jäiset marjat perunajauhossa ja levitä rahkan päälle.
Sekoita kermaviili, sokeri ja muna ja levitä seos marjojen päälle.
Paista 175 - 200 asteen lämmössä noin 40 min. Kypsäksi.

Tämä ohje on myös VALION sivuilla.
Itse sain maistaa sisareni tekemää piirakkaa ja hän kertoi ohjeen olevan jonkin tuotepakkauksen kyljessä.
Piirakka on oikein maistuvaa. Vähän mehevämpää kuin perinteinen Mamman marjapiiras.
Leseet tekevät pohjaan ilmavuutta.


sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Helppo jälkiruoka.



vaniljajäätelöä
joulupiparia
puolukkahilloa

Pipareiksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi Annas pepparkakor. Hillona olen käyttänyt kotitekoista puolukkahilloa, joka on keitetty hillosokerin kanssa.
Piparkakku on mukavan rapea. Voimakas puolukka ja pipari ovat hieno yhdistelmä jäätelön kanssa.